Heeft u vragen of wilt u documentatie opvragen? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is bedoeld voor mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt.

De spieren in deze regio’s spelen een belangrijke rol bij de houding, beweging en stabiliteit, maar ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Zij zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden.
Het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren kan leiden tot pijn in de onderbuik, lage rug, bekken, bij het stuitje en het schaambeen.

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de juiste diagnose te stellen en de bekkenbodemspieren beter leren beheersen. Zo kunt u leren uw urine of ontlasting beter op te houden, door uw bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen op de juiste manier en momenten.

Met welke klachten kan ik bij een bekkenfysiotherapeut terecht?

Klachten in het bekkenbodemgebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, rond de overgang maar ook na operaties en/of bestraling in de onderbuik en prostaatoperaties. Bekkenklachten treden dus zowel bij mannen, vrouwen als kinderen op.

De bekkenbodemklachten waarbij de bekkenfysiotherapeut iets voor u kan doen, zijn:

1. Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
2. Niet te onderdrukken aandrang om (veel en vaak) te plassen;
3. Moeite hebben met poepen
4. Klachten als gevolg van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
5. Pijnklachten in onderbuik, rond de anus, stuit of de geslachtsdelen
6. Seksuele problematiek, samenhangend met functiestoornissen van de bekkenbodem
7. Aan zwangerschap gerelateerde bekkenpijn en lage rugklachten
8. Blaas- en plasklachten voor/na een (prostaat-)operatie

Welke bekkenfysiotherapeuten werken met de MAPLe?

In Nederland zijn er verschillende bekkenfysiotherapeuten die in hun praktijk gebruik maken van de MAPLe voor de diagnose en behandeling van bekkenbodemdisfuncties. U vindt de dichtstbijzijnde praktijk op deze website onder 'Vind een MAPLe specialist'

Wat wordt er door de zorgverzekeraar vergoed?

De kosten voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie gaan af van uw eigen risico.  Als u het volledige eigen risico heeft betaald, krijgt u alles vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd.

Heeft u bekkenfysiotherapie nodig, maar voor een andere aandoening dan urine-incontinentie? Dan valt dit onder de vergoeding voor fysiotherapie vanaf 18 jaar.
Voor kinderen jonger dan 18 jaar valt bekkenfysiotherapie onder de vergoeding fysiotherapie en oefentherapie.

Krijgt u bekkenfysiotherapie vergoed uit uw aanvullende verzekering? Dan betaalt u geen eigen risico.

Waarom krijg ik een betere diagnose met de MAPLe?

Traditionele apparatuur meten de totale activiteit van uw bekkenbodem. De bekkenbodem is echter niet één spier. Het is een samenwerking van meerdere spieren in de bekkenbodem die de functie van de bekkenbodem verzorgen. De MAPLe heeft de unieke mogelijkheid om onderscheid te maken in de activiteit van deze verschillende spieren aan de verschillende zijdes en dieptes van de bekkenbodem. Hierdoor kan dus veel nauwkeuriger worden gezien en gemeten waar in de bekkenbodem zich een probleem bevindt. Hierop kan dan de behandeling heel gericht worden afgestemd. Daarnaast kan de MAPLe ook ingezet worden voor de training van de bekkenbodem en is het mogelijk om precies die plekken te stimuleren waar het probleem zich bevindt.

Is bekkenfysiotherapie geschikt voor vrouwen en mannen?

Jazeker! Bekkenfysiotherapie kan een oplossing bieden voor problemen in de bekkenbodem bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwen ontstaat veel problematiek in de bekkenbodem na zwangerschappen. Bij mannen ontstaan de problemen vaak door een aandoening aan de prostaat. Twijfelt u of uw problemen kunnen worden verholpen door de bekkenfysiotherapeut, neemt u dan contact op met een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt. Een aantal bekkenfysiotherapeuten die werken met de MAPLe vindt u op onze website onder MAPLe therapeuten.

Ben ik de enige met een bekkenbodemprobleem?

U bent absoluut niet de enige die een bekkenbodemprobleem heeft. Alleen in Nederland zijn er al ongeveer 1 miljoen mensen die problemen hebben met hun bekkenbodem. Het is natuurlijk niet een onderwerp waarover mensen graag spreken. Toch is het goed om het bespreekbaar te maken. Er is echt veel aan te doen! Als u twijfelt of er iets aan uw probleem te doen is, neem dan contact op met de bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt en vraag eens om advies.

Hoort incontinentie niet bij het ouder worden?

Een veelgehoorde opmerking is dat het verliezen van urine in meer of mindere mate (incontinentie) erbij hoort als je ouder wordt. Dit is een absoluut misverstand. In veel gevallen is er wel degelijk iets aan te doen. De bekkenbodem is een groep spieren die door juiste training en gebruik kunnen helpen om het verlies van urine te voorkomen. Dit is waarschijnlijk ook bij u het geval. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen bij het trainen voor het beheersen van uw bekkenbodemspieren.